В Україні, схоже, на кінець першого літнього місяця 2024 року була дуже дощова погода. А що ще тривожно, що було багато гроз. Цього разу для наших читачів, котрі стежать за своєю безпекою під час роботи з гаджетами, є цінна інформація.

Траплялися такі випадки, хоч і дуже рідко, коли блискавка потрапляла у людей, які користувалися смартфоном під час грози.

Професор ЧНУ Юрій Досенко у розмові зі спеціалістами видання GSMinfo розповів, як і за яких умов небезпека зростає.

Гроза, блискавка / фото: Pinterest

За словами фахівця, блискавка потрапила до трьох британців, коли вони фотографувалися на тлі негоди. Це сталося 2021 року. Подібні випадки траплялися в Індії, там через блискавку та гаджети постраждало 11 людей. Техніка справді здатна притягувати розряд. Але ризики мінімальні у звичайних міських умовах.

Популярні новини зараз

Воювати підуть не всі — в Раді розповіли, скільки всього українців планують забрати

Українцям пояснили, коли про графіки відключення світла можна буде забути: "Є варіант..."

Споживачам електроенергії дали 5 днів: що потрібно зробити кожному

Українцям будуть по-новому виплачувати пенсії: що змінилось

Показати ще

"Під час звичайної розмови по телефону або селфі в міських умовах трагедії, швидше за все, не відбудеться. Більшість смартфонів мають пластиковий корпус: він є діелектриком. Крім того, напруженість поля у мобільного телефону дуже мала, навіть під час прийому дзвінка вона не зростає настільки , щоби притягнути блискавку", - пояснив Досенко.

Смартфон. Фото: скрін youtube

Однак ризики значно зростають, коли людина зі смартфоном перебуває у момент негоди на природі або на будь-якій іншій відкритій місцевості, а також поряд із водоймою.

"Не намагайтеся користуватися смартфоном на пагорбах, під одинокими деревами або стовпами, великими металевими об'єктами. У таких місцях під час грози не потрібно перебувати в принципі. Краще знайти надійне укриття", - розповів фахівець.

Вода, за словами професора, чудовий провідник. Удар блискавки поширюється навколо водоймища в радіусі до 100 метрів. Тому в разі негоди слід відійти від берегової лінії якнайдалі.

Нагадаємо, як залишатися онлайн при відключенні світла – українцям розкрили швидкий та дієвий спосіб.

Раніше повідомлялося, що вчені створили чіп із Суперменівським зором, який можна вставити в телефон: за колишніми стежити стане простіше.

Також, салат із цвіркунів, 3D-стейки та... водорості: ІІ разом із вченими з'ясував, що людство буде їсти через 30 років.