Постійне прокручування соціальних мереж може серйозно шкодити нашому мозку. Це підтверджують численні експерти, зокрема, поведінковий нейробіолог доктор Кіра Бобіне.

Вона пояснює, що надмірне споживання "легкого" онлайн-контенту викликає явище, яке тепер називають "гниттям мозку".

Цей термін став словом року за версією Оксфордського словника, описуючи погіршення інтелектуального стану через тривіальний контент.

Соцмережі, скріншот: YouTube

"Люди все частіше скаржаться на втрату концентрації, затуманений розум і труднощі у виконанні складних завдань. Крім того, зростає епідемія самотності, адже ми не можемо належно будувати стосунки", - зазначає доктор Бобіне, автор книги "Нестримний мозок".

Популярні новини зараз

Ціни на картоплю в Україні різко впали: чому вона дешевша, ніж минулого тижня

Одним 300 грн, іншим – майже 600 грн: кому з пенсіонерів додадуть грошей цієї зими

Зняв гроші або отримав переказ: за що банки почнуть блокувати українцям картки

Пенсійний фонд заявив про нововведення для українців: що змінилося з 1 січня

Показати ще

Ключову роль у цій проблемі грає хабенула - маленька, але важлива частина мозку, яка відповідає за мотивацію та прийняття рішень. За постійної активації вона здатна "вбити" бажання діяти.

Людський мозок

За словами Бобіне, нескінченний скролінг соцмереж активує саме цю ділянку, перетворюючись на поведінку уникнення, коли мозок "хоче відпочити".

"Щоразу, коли ви уникаєте завдань чи складних думок, хабенула активується, стимулюючи прокручування контенту. Але водночас це створює ризик залежності, адже припинити стає дуже болісно", - пояснює нейробіолог.

Сонливість на роботі

Боротьба з цим викликом складна і не має єдиного рішення, але усвідомлення проблеми – перший крок до її вирішення.

Нагадаємо, несподіваний ефект парацетамолу: чому люди стають сміливішими після його прийому.

Раніше повідомлялося, вчені визначили ігри, які здатні "омолодити" мозок на 10 років: від 5 годин на тиждень.

Також, на уроки після повітряних тривог: чи варто відправляти дітей до школи – думка експерта.