Hamster Kombat – це онлайн-гра, яка за кілька місяців стала настільки популярною, що привабила мільйони людей з кількох країн. В Україні про неї знають майже всі. Що в ньому такого цікавого?

Основна ідея – заробити легкі гроші через віртуальні монети, які може колись зможе обміняти на реальні гроші.

Як воно працює? Натискаєте на хом'яка на екрані, і ось монетки, розповідають в Економічній правді. Не треба нічого вкладати, тож ризиків ніяких. Ця витівка приваблює мільйони, оскільки у світі вже траплялися історії з фінансовими пірамідами. Наприклад, успіх Notcoin.

Hamster Combat / фото: скриншот Youtube

Але є свої нюанси. Наприклад, хто стоїть за цією витівкою – загадка. Творці анонімні, відбувається все через блокчейн Telegram The Open Network (TON), доступний тільки через Telegram-бота. Тут же спливають питання та ризики.

Популярні новини зараз

В Україні знову індексують пенсії: цифри та прогнози

10 днів без диктантів та завдань: коли в Україні школярі підуть на осінні канікули

Українцям заблокують банківські рахунки: хто перший втратить гроші

Бронювання не захистить: кого можуть мобілізувати прямо з ТЦК

Показати ще

Основна мета – заробити через продаж монет, послуг та рекламу

Є і ризик виявитися "на вудці" у шахраїв, які можуть взяти і продати всі монети, зробивши їх зовсім не вартими. Гра сама по собі проста: немає сюжету, просто накопичуєте монети, відкриваєте нові рівні та міняєте зовнішність хом'яка.

З моменту старту 24 березня Hamster Kombat зібрала за 100 мільйонів гравців - це як мінімум вселяє. Така популярність пояснюється успіхом Notcoin, і застосуванням мережевого маркетингу: запросив друга – отримай монети. А ще за передплату на соцмережі проекту дають бонуси.

В Україні на Hamster Kombat особливо гострі школярі, котрі бачать тут легкий спосіб заробітку. Але не лише вони: до гри залучені і дорослі, і військові. За даними Similarweb, сайт Hamster Kombat найбільш популярний у Росії (54,6%), Україні (8,5%) та Німеччині (3,6%).

Монети, заробіток / фото: скриншот Youtube

Яке Hamster Kombat має відношення росія?

Вся комунікація з користувачами Hamster Kombat відбувається англійською мовою і часто йде від імені віртуального хом'яка. На їхній сторінці в Telegram X публікуються новини криптоіндустрії, які розповідають через мультяшного хом'яка.

Однак залишається загадкою, хто саме стоїть за цим проектом, оскільки не вдалося виявити жодну реальну людину, асоційовану з ним.

Один із трейдерів та засновників Telegram-каналів, присвяченого криптовалютам, стверджує, що проект може бути створений росіянами, які працюють у Москва-Сіті та підтримуються ФСБ для збору даних та ключів гаманців.

Інформація про наявність російських власників та розташування серверів у Росії була підтверджена і деякими джерелами у правоохоронних органах.

Hamster Combat / фото: скриншот Youtube

Питання, чи можна там насправді заробити?

Відповідь буде зрозуміла тільки після того, як токени будуть виставлені на біржі. А зараз є безліч питань про прозорість проекту та його творців. Адже все управляється хом'ячим ботом, і за всім цим стоять невідомі люди.

Деякі експерти підозрюють, що у проекті можуть бути зв'язки з росією, особливо враховуючи розташування серверів та низку заяв. А за словами психологів, Hamster Kombat взагалі шкодить нервовій системі.

А ми нагадуємо, Миколу Тищенка звинуватили у привласненні грошей жителів США: як із цим пов'язані російські хакери

Раніше ми писали, що змушує вас витрачати більше: дослідник розкрив неприємну правду

Крім того, Знай.ua повідомляв, шахраї "розводять" аспірантів на гроші: обіцяють доктора наук за пару місяців літа