Вчені з Токійського університету зробили прорив, створивши штучну шкіру у лабораторії з використанням живих клітин. Уявіть собі шкіру, яка не тільки м'яка, як справжня, але і може гоїтися, якщо її порізати.

Ця технологія відкриває шлях до створення реалістичних гуманоїдів, а також може принести користь у вивченні старіння шкіри, тестуванні косметики та хірургії, особливо пластичної.

Японські вчені виявили спосіб прикріпити цю живу шкіру до осіб роботів. Спочатку вони намагалися використовувати маленькі чарки як якорі, але ті пошкоджували шкіру при русі робота.

"Жива" шкіра для роботів / фото: скриншот Youtube

Зрозумівши, що потрібно щось витонченіше, вони вирішили відтворити природний механізм, за допомогою якого шкіра прикріплюється до тіла.

Популярні новини зараз

Усі гроші на платіжки: українцям повідомили про плани підвищити ще один тариф

У кожного будинку буде свій котел? В Україні готуються до різкого підвищення тарифів на тепло

"Нафтогаз" та "Газмережі" дали час до 5 липня: що має зробити кожен споживач

В Україні змінюються вимоги до пенсійного стажу: кому доведеться працювати ще 5 років

Показати ще

У нашому організмі шкіра кріпиться до підлягаючих структур за допомогою зв'язок, що складаються з колагену та еластану. Вчені свердлили безліч маленьких отворів у роботі та заповнювали їх гелем із колагеном, а потім покривали все це штучною шкірою. Гель заповнював отвори та кріпив шкіру до роботи.

"Імітуючи шкірно-зв'язкову структуру людини та використовуючи спеціально зроблені V-подібні перфорації у твердих матеріалах, ми знайшли спосіб зв'язати шкіру зі складними структурами, – сказав провідний дослідник, професор Шоді Такеучі. – Природна гнучкість шкіри та міцний метод склеювання означають, що шкіра може рухатися разом із механічними компонентами робота, не розриваючись та не відшаровуючись".

Незважаючи на цей успіх, вчені визнають, що потрібно ще багато років тестування, перш ніж ця технологія стане частиною повсякденного життя.

"Інша важлива проблема полягає у створенні людських виразів шляхом інтеграції складних приводів або м'язів усередину робота", – додав професор Такеучі.

Таким чином, ми стоїмо на порозі дивовижних змін, коли роботи можуть виглядати і поводитися як справжні люди, але до цього майбутнього ще доведеться пройти довгий шлях.

Читайте також: вчені планують вирішити проблему нестачі електроенергії у світі, позичавши у Сонця

Крім того, наш портал повідомляв, вчені готують людство до 25 години на добу - це може статися відносно "швидко"

Раніше стало відомо, І лон Маск передбачає кінець смартфонів: будемо дзвонити силою думки