Практично всі українці вдома мають роутери, які роздають інтернет, його ще називають - Wi-Fi. Багато користувачів не знають, що можна потужно покращити якість зв'язку, застосувавши метод зміни положення антен роутера. А ще посилити роботу пристрою можна пересуванням його самого.

Поговорити про це максимально простими словами і без складних термінів вирішили фахівці порталу GSMinfo.

Wi-fi роутер. Фото Freepik

В яку сторону мають бути спрямовані антени у Wi-Fi роутера?

Будь-який сучасний роутер має від 1 і більше антен. В який же бік спрямовувати їх? За замовчуванням, якщо немає особливих проблем із якістю покриття Wi-Fi мережі, краще розмістити одну антену вертикально, іншу горизонтально.

Популярні новини зараз

Нові правила мобілізації: кому треба готуватися до ВЛК

Українцям дали надію: які комунальні тарифи пообіцяли не чіпати

Нові правила військового обліку: українців штрафуватимуть без їхнього відома

Тарифний "сюрприз" для мешканців багатоповерхівок: травневі платіжки заберуть ще більше грошей

Показати ще

Якщо антен більше, ніж дві, то повторити в такій же послідовності. Така схема допоможе досягти максимальної якості бездротового з'єднання. Але якщо з якістю є проблеми, то знадобиться низка експериментів.

Домашній роутер, скріншот: YouTube

Можливо, найкраще буде направити всі антени маршрутизатора саме в той бік, де розташовується велика кількість пристроїв, що підключаються. Але можливий і такий варіант, що всі антени мають бути вертикальні чи горизонтальні.

Гарного результату можна досягти якраз шляхом експерименту - встановлюємо на смартфон будь-яку програму, що показує рівень сигналу, просимо когось із домочадців "покрутити" антени у різні боки. А на екрані телефону вже дивимося як змінюється рівень сигналу. Виходячи з отриманих даних, визначаємо найкращі положення антен. Не забуваємо і про інших споживачів – якщо в одній частині квартири чи будинку сигнал покращився, то в іншій він може стати слабшим.

Але не завжди поворот антен може допомогти покращити якість підключення Wi-Fi. Можливо, вам необхідно буде змінити розташування роутера і встановити його якомога ближче до пристроїв, що підключаються. А у випадку, якщо ваша квартира велика, то одним Wi-Fi роутером не обійдешся - буде потрібно кілька пристроїв, які будуть розміщені в різних кімнатах. Не забуваємо і про те, що будь-які перешкоди, навіть банальна шафа або комод, сильно гасять високочастотний сигнал.

Роутер "Укртелеком", скриншот: YouTube

Експеримент із шафою

В рамках експерименту ми розташували Wi-Fi роутер у шафі – якість сигналу погіршилася приблизно на 30%, особливо це відчувалося у найдальшій точці офісу. Також практика показує, що найкраще розміщувати маршрутизатор якомога вище, буквально під стелю. Недарма у всіх громадських місцях, де є бездротовий доступ до мережі, маршрутизатори розміщені на стелі.

Також не варто забувати, що багато Wi-Fi роутерів підтримують антени, ККД яких буде вищим, ніж ті, що йшли в комплекті. Це питання можна з'ясувати, прочитавши інструкцію до маршрутизатора або знайшовши інформацію на цю тему в інтернеті.

Нагадаємо, на іншому кінці вже чекають: чому краще не користуватися "публічною" зарядкою.

Раніше повідомлялося, після атаки на Київстар це потрібно знати всім: як діяти, щоб залишатися на зв'язку.

Також, як дізнатися, що у ваш телефон хтось проник: професійний хакер назвав кілька ознак.