Перед смертю людина дійсно здатний бачити тунель, світло в кінці і навіть ангелів. Про це заявив невролог з університету Копенгагена Даніель Кондзейл.

Читай Знай. ua в оновленому чаті Viber! Приєднуйтесь!

Дослідник оприлюднив результати масштабного дослідження, проведеного разом з колегами з Данії, Німеччини і Норвегії.

Вчені намагалися вникнути в загадку передсмертних видінь або близько смертного досвіду, як ще називають цей феномен (Near-Death Experience - NDE в англійському скороченні). Вони виявили, що з ним так чи інакше стикалися 10 % людей — в основному з числа тих, яким загрожувала або смерть або смертельна небезпека.

Популярні новини зараз

Одні поїдуть, інші не доживуть: як зміниться Україна у найближчі 15 років

"Нафтогаз" попередив усіх: потрібно встигнути до 25 квітня

Спіймали на вулиці та примусово відвезли в ТЦК: українцям розповіли, як себе поводити

Доведеться платити по 8,79 грн за кВт: енергетики попередили всіх споживачів

Показати ще

Дослідники вважають, що зрозуміли природу феномена. Так, в переважній більшості випадків передсмертні бачення були пов'язані з порушенням фази швидкого сну, яку супроводжують швидкі рухи очей.

Кондзейла з колегами зібрали свідчення 1034 осіб з 35 країн. Про NDE повідомили 289 опитаних. Подальший — більш поглиблений — аналіз їх "свідчень" продемонстрував: 106 можна довіряти повністю.

Так, ті, хто змогли пережити клінічну смерть, розповідали про тунель, по якому неслися і всього життя. Саме життєвий шлях пронісся у них перед очима. Деякі відзначали, що зустрічалися з померлими родичами або ангелами. Хтось запевняв, що виходив зі свого тіла і, піднявшись, спостерігав за ним з боку, найчастіше зверху.

Майже всі розповідали ще й про спотвореному сприйнятті часу, про думки, які проносяться з небаченою раніше швидкістю, про загострені почуття.

Нагадаємо, чоловік у відчаї просить відрізати ногу, яка важить 150 кг

Як повідомляв Знай. ua, дитина страждає від рідкісного захворювання і на волосині від смерті.

Також Знай. ua писав, унікальні медичні випадки, про яких навіть лікарям згадувати страшно.