За останні десятки років астрономи виявили кілька тисяч екзопланет і ще стільки ж кандидатів на цю роль. Більшість з них являють собою гарячі Юпітери — досить великі планети, проте періодично астрономи знаходять і планети розміром із Землю. Втім, на цьому схожість часто і закінчуються, але деякі з них мають навіть океани, які цікавлять вчених.

Планета Земля, фото Pixabay

При цьому, швидше за все, фактично такі планети все ж не схожі на Землю, а являють собою величезні об'єкти, більшу частину маси яких становить вода. Вчені вирішили перевірити, чи океани і планети відрізнятися від того, як влаштована гідросфера на поверхні Землі.

планета Земля, фото Pxhere

Для цього їм довелося помістити невелику кількість води і типових порід дна океану в спеціальні алмазні ковадла, після чого стискали їх до кілька сотень тисяч атмосфер і нагрівали. Вчені відзначили, що з'являється нова форма матерії, яка відрізняється від форми води, а ось глибину таких океанів вивчити не можна з-за величезного тиску.

Популярні новини зараз

За куб 104 грн: які проблеми чекають на споживачів, після підвищення тарифів на воду

Чоловікам дали час "видихнути" до 9 листопада: що далі

В Україні знову індексують пенсії: цифри та прогнози

"За день виконують норму в 2-3 місяці": ТЦК знайшли "золоту жилу" для мобілізації

Показати ще

Обов'язково підпишись на наш канал в Viber, щоб не пропустити найцікавіше.

Нагадаємо, що компанія Samsung почала розробляти нову камеру для смартфонів. За заявами інсайдерів, камера отримає 600-мегапіксельний датчик. Зазначимо, що на сьогоднішній день рекордним показником є 108-мегапіксельний датчик, і такого показника досягнуто завдяки обробці за допомогою програм.

Як повідомляв Знай.uа компанія Apple показала як користуватися клавіатурою для нового iPad. За допомогою цього девайс можна перетворити на повноцінний комп'ютер, якщо до клавіатури додати ще й мишку, але трекпеда більшості вистачить з головою.

Також Знай.uа повідомляв, що інсайдери назвали дату виходу MIUI 12. Тепер корпорація починає набирати бета-тестерів для майбутньої ОС, а значить, після тестування новинка з'явиться на смартфонах користувачів.