Новий ручної 3D-принтер може наносити листи шкіри для покриття великих опікових ран, а його “біо-чорнило” можуть прискорити процес загоєння.

Пристрій, розроблений групою дослідників з інженерного університету Торонто і лікарні Саннибрук, покриває рани рівномірним шаром біоматеріалу, смуга за смугою.

Вчені, фото freepik

Біологічні чорнило, розподіляються валиком, складаються з мезенхімальних клітин строми (MSC) - стовбурових клітин, які диференціюються в спеціалізовані типи клітин в залежності від навколишнього середовища. В цьому випадку матеріал MSC сприяє регенерації шкіри і зменшує утворення рубців.

Проектом керує кандидат PhD Річард Ченг під керівництвом професора Акселя Гюнтера і в тісній співпраці з доктором Марком Йешке, директором опікового центру Росса Тіллі, і його командою у клініці Саннибрук. Про їх успішні випробування in-vivo на ранах повної товщини повідомляється в журналі Biofabrication.

Популярні новини зараз

Навіть терти не доведеться: як почистити килим копійчаними засобами

Перші 84 дні безкоштовно, потім – 25 гривень: Lifecell запровадив нову послугу задешево

Українці намагаються зберегти своє майно перед законом про мобілізацію: що хочуть встигнути

Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати

Показати ще

Вчені, Lenta

“Раніше ми доводили, що можемо наносити клітини на опік, але не було ніяких доказів того, що були які-небудь переваги в загоєнні ран - тепер ми це продемонстрували”, - каже Гюнтер.

Поточний метод лікування опіків - це аутологичная пересадка шкіри, яка потребує трансплантації здорової шкіри з інших частин тіла на рану.

Але великі опіки всього тіла становлять велику проблему. Опіки повної товщини характеризуються руйнуванням як зовнішнього, так і самого внутрішнього шару шкіри; ці опіки часто покривають значну частину тіла.

Нагадаємо, що компанія Firefox запровадила нову функцію в браузер, який дозволить мільйонам побачити дані, які браузер збирав про них. Правда, особистої інформації там немає, але це навіть на краще.

Як повідомляв Знай.uа гнучкий смартфон Samsung Galaxy Z Flip засвітився на тесті продуктивності. На жаль, новинка не отримає топовий процесор, але така плата за компактність і гнучкість дисплея.

Також Знай.uа повідомляв, що художник обдурив сервіси Google за допомогою візка і купи смартфонів. Таким чином він створив локальну пробку, а сервіси Google відображали це на картах.