Куріння електронних сигарет та вейпів може негативно вплинути на чоловіче здоров'я. Турецькі вчені попереджають про те, що шкідлива звичка зменшує кількість сперматозоїдів та розмір яєчок, а також знижує лібідо.

Про це пише Daily Mail.

Турецькі вчені на щурах перевірили вплив на сексуальне здоров'я гризунів диму від е-сигарет і звичайних сигарет.

Електронні сигарети. Фото Freepik

Вони виміряли кількість сперми, яку виробляли тварини, як виглядали їхні яєчка під мікроскопом, а також маркери стресу в крові та статевих органах.

Популярні новини зараз

На українців чекає дощовий тиждень, але його фінал обіцяє радість: прогноз погоди в Україні

Коли пролунає останній дзвоник в українських школах: названо дати

Повітряний шоколадний пиріг усього за 20 хвилин: все змішав і в духовку

Батьків змусять заплатити: в Раді затвердили важливий проект

Показати ще

Дослідники помістили щурів у кожній групі під спеціальну скляну банку, де вони піддавалися впливу сигаретного диму або парам електронної сигарети двічі на день протягом години кожного разу.

Щур

Вчені перевіряли рівень речовини котиніну в сечі щурів, яка є побічним продуктом метаболізму нікотину в організмі.

У щурів, які піддавалися впливу пари електронних сигарет, кількість сперматозоїдів була нижчою: 95,1 мільйона сперматозоїдів на мілілітр у групі електронних сигарет порівняно з 98,5 мільйона на мілілітр у контрольній групі.

Електронні сигарети. Фото Freepik

Окрім вимірювання кількості сперматозоїдів, ваги та розміру яєчок, а також рухливості сперматозоїдів, дослідники вивчали структуру яєчок у кожній групі під мікроскопом, щоб оцінити будь-які зміни у здоров'ї клітин яєчок.

Вони також шукали зміни в ділянках, де виробляються сперматозоїди, ознаки загибелі клітин, атрофії тканин та інші маркери негативного впливу на здоров'я.

Куріння. Фото: скрін youtube

У п'яти з восьми щурів, які піддавалися впливу диму електронних сигарет, були виявлені структурні зміни в яєчках при дослідженні під мікроскопом.

Дослідники зазначають, що хоча електронні сигарети не виділяють стільки ж смол та інших відомих канцерогенів, як традиційні сигарети, однак їхній пар насичений важкими металами та іншими небезпечними сполуками, які негативно впливають на людський організм.

Нагадаємо, реальна загроза здоров'ю: з якого посуду не можна пити каву та чай – перетворює напій у отруту.

Раніше повідомлялося, що вчений розповів, чому люди набирають вагу: ні, кістка у вас не широка.

Також, з'їв кавунчик – перчик зав'яв: дієтолог розповів, як популярна ягода доведе до імпотенції