Система смартфону, його ціна чи навіть стан не повинні вас спокушати купувати гаджет на поліцейських аукціонах. Це можуть бути торги в онлайні, наприклад, на AliExpress, OLX або ще десь, але точно не аукціон від копів.

В Україні такої практики поки що немає, проте багато українців поїхали до Євросоюзу, Канади та США – треба бути готовим до різних сценаріїв.

На кафедрі комп'ютерних наук Мерілендського університету провели дуже цікавий експеримент.

Смартфон. Фото: скрін youtube

Так, гурт із професорів, студентів та аспірантів купили близько 250 мобільних телефонів, які перед продажем вилучили. Виявилося, що більшість із них не була належним чином очищена. Хоча це може не здатися проблемою, це цунамі ризиків для пересічного громадянина.

Популярні новини зараз

Поповнення картки через термінали ПриватБанку: чому гроші можуть не зарахуватись

Гороскоп на тиждень 29 квітня-5 травня для всіх знаків Зодіаку: дежавю Раків, небезпечні зв'язки Стрілеців і клопіт Дів

Як відмовитися від отримання повістки, щоб вам за це нічого не було

Тарифи просто непідйомні для пенсіонерів: українці тікають від "Київстар"

Показати ще

Мобільні телефони, продані на аукціоні, містили особисту інформацію та, в деяких випадках, надзвичайно чутливі деталі, такі як зображення зловживання наркотиками та оголеного тіла.

Дані, зібрані з цих проданих на поліцейському аукціоні телефонів, показали, що деякі з них належали членам організованих злочинних угруповань, сталкерам, працівникам секс-бізнесу та зареєстрованим сексуальним злочинцям.

Більшість цих телефонів використовували деякі з найпоширеніших паролів, наприклад 1234. Крім того, з 61 телефону, до якого дослідники отримали доступ, вони визначили, що була певна форма цифрового контакту з більш ніж 7000 людьми.

Команда проводить експеримент, фото: соцмережі

"Наші результати показують, що приголомшлива кількість конфіденційної особистої інформації легко доступна навіть для супротивника, який "не докладає зусиль" і не має досвіду судово-медичної експертизи", - йдеться у дослідженні.

Всі ці телефони були продані на аукціоні PropertyRoom.com, який співпрацює з більш ніж 4000 відділами поліції в США.

З усіх протестованих експертами телефонів 21,5% навіть не мали пароля, а дехто містив часткову резервну копію всіх даних, які належали попередньому власнику телефону.

Неважко здогадатися, що телефон, який поліція продала на аукціоні, міг бути частиною злочинної діяльності в далекому минулому. Деякі телефони, перевірені командою, мали очевидні докази злочинної діяльності.

Команда каже, що це "перше дослідження телефонів, які були продані на поліцейських аукціонах". Вражає те, що для доступу до даних, що зберігаються на цих телефонах, не потрібні були відверто складні інструменти злому, такі як Cellebrite або GrayKey, якими користуються правоохоронні органи.

При аналізі цих телефонів команда натрапила на конфіденційну та особисту інформацію, наприклад історію веб-перегляду, на чверті всіх телефонів.

На додаток до цього вони також змогли отримати відверто сексуальний мультимедійний контент, облікові дані для входу в широкий спектр онлайн-сервісів, електронні листи, текстові повідомлення, дані кредитних карток, банківську інформацію, номери соціального страхування жертв крадіжки особистих даних та кредитні звіти тощо.

Мобільний телефон. Фото: YouTube

Команда змогла отримати доступ до всіх даних на 21,49% телефонів, просто увімкнувши їх, а в шести випадках телефони поставлялися з наклейкою з паролем. Лише 5,3% придбаних на аукціоні пристроїв прийшли зі знищеними даними.

Звичайним користувачам слід уникати придбання телефонів на поліцейських аукціонах. Щодо правоохоронних органів, дослідницька група пропонує їм просто знищити конфісковані мобільні телефони, а не продавати їх на аукціоні, оскільки фінансові стимули від такого продажу є мінімальними, але ризики надзвичайно високі.

Нагадаємо, Xbox випустить незвичайний геймпад: як грати і не подавитися слинкою.

Раніше повідомлялося, що Ілон Маск змінив логотип Twitter і викликав шквал ненависті від користувачів: зміни, яких ніхто не хоче.

Також, PlayStation 5 стане доступнішим: Sony незабаром знизить ціну на ігрову консоль.