23 листопада Китай успішно запустив свою найамбітнішу на сьогоднішній день місію на місяць-мета якої-доставити на Землю жменьку місячних каменів до кінця року. У разі успіху це буде перший раз майже за півстоліття, коли пил з місяця буде доставлений на Землю, і вперше Китай отримає матеріали з іншої планети.

Читайте Знай в Google News!

Місія під назвою Chang'e 5-остання з довгої низки місячних місій, які Китай проводив за останнє десятиліття. У 2013 році Країна здійснила свою першу м'яку посадку на місяць за допомогою Chang'e 3, що зробило Китай всього лише однією з трьох країн, що розмістили космічний корабель на поверхні Місяця. Потім у грудні 2018 року Китай запустив Chang'e 4 і успішно відправив посадковий модуль і всюдихід на зворотному боці Місяця на початку 2019 року - подвиг, якого не зробила жодна інша країна.

Тепер з Chang'e 5 Китай планує привезти на Землю зразки Місяця. Поки тільки дві країни-Сполучені Штати і колишній Радянський Союз-коли-небудь повертали матеріали з Місяця. Chang'e 5 скоро може стати наступним, і уроки, витягнуті з цієї місії, можуть направити країну на ще більш складні польоти на місяць в майбутньому.

Але спочатку багато чого потрібно зробити правильно, і "Чан'е 5", мабуть, найскладніша місія, яку коли-небудь запускав Китай. По-перше, місія досить важка: все обладнання, необхідне для польоту на місяць в обидва кінці, важить близько 8,2 метричних тонни або близько 18000 фунтів. Щоб доставити Chang'e 5 на місяць, Китай використовував свою найпотужнішу ракету, Long March 5. Ракета злетіла з космодрому Веньчан, розташованого на півдні Китаю.

Популярні новини зараз

Хто з українців залишиться без пільг у 2024 році

Зміна ціни на електроенергію: у НКРЕКП зробили заяву для споживачів

Жертвувати шлунком заради комуналки більше не доведеться: пенсіонерам призначать доплати

Готуйте документи: "Укрпошта" розпочинає виплати до 3 тисяч гривень

Показати ще

Обов'язково підпишись на наш канал в Viber, щоб не пропустити найцікавіше.

Нагадаємо, що легендарну гру Doom вдалося запустити на портативній консолі з мінімальними можливостями. Повідомляється, що ентузіастам довелося зменшувати розміри файлів текстур і прибрати звук, щоб пам'яті вистачило для запуску гри.

Як повідомляв Знай.uа, в Мережу злили інформацію про те, які iPhone отримають доступ до iOS 15, яка з'явиться вже в наступному році. Правда, старенькі смартфони від Apple не зможуть отримати нові функції довгоочікуваної ОС.

Також Знай.uа повідомляв, главу безпеки Apple звинувачують у хабарі в 200 тис. Зазначимо, що справа вже триває більше 3 років, а винним поки що нікого не визнали.