Вам набридли звичайні земні відпустки? Вже незадовго ви зможете сісти в ракету і відправитись у космічний готель, де на вас чекатиме номер з видом на Землю.

Принаймні, такими є плани на найближче майбутнє американський компаній, які готуються стати першими, хто прийматиме гостей на спеціально створених космічних станціях-готелях. Про це повідомляє Reuters.

"Сьогодні це звучить якось божевільно, тому що це ще не реальність», — сказав засновник американської аерокосмічної компанії Orion Span Френк Бангер, яка також планує вивезти туристів у космос.

Низка аерокосмічних компаній працюють над тим, щоб зробити космос доступним для туристів. Крім відомих у всьому світі Boeing, SpaceX і Blue Origin, цим займаються ще деякі фірми.

Зокрема, каліфорнійська компанія Gateway Foundation планує побудувати величезну космічну станцію, здатну вмістити понад 400 осіб, включаючи туристів, дослідників, лікарів і домробітниць. ЇЇ архітектор Тім Алатерре заявив, що мета полягала в тому, щоб зробити станцію "доступною для звичайної людини".
"Таким чином, хтось може накопичити гроші і поїхати у відпустку до Сполучених Штатів, або вони можуть накопичити гроші і відправитися у відпустку в космос", - сказав він.
А згадана вище Orion Span у 2024 році планує розмістити перших гостей на своїй станції Aurora — космічному кораблі в формі капсули розміром з приватний літак. У супроводі члена екіпажу на станції зможуть перебувати 12 днів до п'яти пасажирів, які мають заплатити за це не менше 9,5 мільйона доларів кожен.

На орбіті гості братимуть участь в наукових експериментах, зможуть насолодитися сходом та заходом Сонця 16 разів на день та грати в настільний теніс в умовах невагомості. До слова, вже близько 30 осіб внесли депозит у розмірі 80 000 доларів, щоб забронювати місце.

Життя поза Землею регулюється Договором про космос 1967 року, який забороняє країнам претендувати на космічні і небесні тіла для себе, але дозволяє їх використовувати в мирних цілях.

Для того, щоб відкрити космічний готель, для його запуску фірмам буде потрібен дозвіл від держави, зазвичай тієї, у якій вони зареєстровані. Про це розповіла професорка космічного права в Лейденському університеті в Нідерландах Тані Массон-Цваан.

Нагадаємо, NASA готова відправити двох колонізаторів Місяця в космос