Без Wi-Fi сучасній людині важко уявити собі життя. Ми можемо приєднатися до нього у місцях відпочинку та на транспорті, в аеропортах і на вокзалах. Ця послуга особливо важлива в дорозі, коли немає можливості підключитися до мобільного інтернету. Є пасажири, яким доводиться працювати під час польоту в літаку, або кому необхідно листуватися. Розберемося, у яких авіакомпаній через Wi-Fi на борту не треба доплачувати, як не приєднатися і не заплатити зайвого

Чудові новини!
Тепер Знай.ua став ще ближче і доступніше. Швидше завантажуй додатки для Android або IOS і залишайся в курсі останніх подій. Усе це у неповторній подачі журналістів нашого порталу!

Wi-Fi на борту літака

Підключитися до Wi-Fi в літаку можна, тільки коли висота перетнула позначку в 3000 метрів. Нижче не можна за правилами безпеки. Існують дві технології, які дозволяють підключитися до Wi-Fi на висоті 10-12 км.

1. Air-to-Ground - він задіює наземні мобільні широкосмугового вишки. Сигнал з них ловлять антени, розташовані на літаку біля фюзеляжу. Літак в дорозі подсоденияется до найближчої вежі і отримує сигнал. Істотний недолік цього способу - над морями, океанами і безлюдними територіями сигналу не буде.

Популярні новини зараз

Пенсіонерам видадуть сертифікати на 400 гривень

Пенсіонерам нарахують по 940 гривень надбавки: пощастить, як завжди, не всім

Реінкарнація "Славути": оновлений ЗАЗ може втерти носа навіть преміальним іномаркам

Жертвувати шлунком заради комуналки більше не доведеться: пенсіонерам призначать доплати

Показати ще

Американський провайдер Gogo встановив понад 200 вишок по всій Північній Америці. У 2008 компанія першою запропонувала скористатися Wi-Fi на літаку Virgin America. Швидкість підключення склала всього 3Мбит/с, і вона забезпечувала роботу в мережі лише кількох ноутбуків. Дивитися що-небудь онлайн заборонялося. У наші дні у Gogo змінився стандарт передачми зв'язку на ATG-4, це дозволило швидкості зрости до 20 Мбіт/с.

2. За допомогою супутника. Супутники знаходяться на геостаціонарній орбіті, літак підключається до них і отримує сигнал через передавач. Інформація передається на смартфон, потім на антену нагорі літака, і та вже ловить найближчий супутниковий сигнал. Швидкість такого з'єднання 12 Мбіт/с, розподіляє його між пристроями пасажирів бортовий маршрутизатор.

Звичайно, швидкість інтернету в повітрі зовсім не така, як в стаціонарних умовах. Це пояснюється дуже просто: літак швидко переміщується у повітрі, може набирати дуже велику висоту, та не у всіх авіалайнерах є сучасне інтернет-обладнання. У даний момент з'являються нові стандарти Wi-Fi швидкостей, один з них - 2Ku (понад 70 Мбіт/с), який наближається за своїми характеристиками до домашньої мережі.

Як підключитися до Wi-Fi в літаку

Перш ніж підключатися до мережі в літаку, зробіть наступне:

  1. відключите автоматичне оновлення програм і додатків;
  2. вимкніть синхронізацію даних;
  3. вимкніть автоматичне відтворення відео і gif-зображень;
  4. встановіть та налаштуйте фаєрвол для контролю з'єднання і трафіку.

Wi-Fi не входить у вартість квитка на літак, важливо пам'ятати про це. Оплатити його попросять безготівкою заздалегідь або на борту літака (умови різняться в авіакомпаніях). Коли ви сядете, Wi-Fi буде відключений, а з вашого рахунку спишуть суму згідно з тарифами. Тарифний план, скільки ви використовували МБ і часу в мережі буде зафіксовано в повідомленні про оплату.

Безкоштовний Wi-Fi

Ціни на Wi-Fi в авіалайнері може залежати від конкретної компанії і того, в якому літаку вам належить подорожувати. Зараз у світі є всього 10 авіакомпаній, які надають безкоштовний Wi-Fi: Emirates, Air New Zealand, JetBlue, Norwegian, China Eastern, Philippine Airlines, Qatar Airways, Virgin Australia, Aer Lingus і Nok Air. Всі інші зажадають плату за послугу.

У лоукостера Norwegian Airlines можна скористатися безкоштовним Wi-Fi без обмежень на внутрішньоєвропейських рейсах. Поки що компанія не пропонує навіть платній мережі на трансатлантичні напрямки, але планують встановити його в майбутньому у всіх літаках.

Qatar Airways є 15 хвилин безкоштовного Wi-Fi або 10 Мб даних (дивлячись, що пасажир вичерпає швидше) для клієнтів бізнес - і економ-класу. Після того, як безкоштовний ліміт підійде до кінця, ви можете вибрати один з запропонованих тарифів і оплатити подальше трафік. На рейсах Boeing 777-300 Qatar Airways зараз запустили нову послугу - Super Wi-Fi. Безкоштовно ним можна користуватися годину.

Emirates для пасажирів усіх класів є 20 Мб безкоштовного інтернету, доступна вона тільки в перші дві години після підключення. Wi-Fi є на 98% рейсів авіакомпанії, у тому числі, A380, 777-300ER і 777-200LR.

Philippine Airlines пропонують півгодини Wi-Fi або 15 Мб (що вичерпається швидше). Інтернет доступний на борту A330, 777-300 і на всіх A350, це рейси з Маніли в Лондон і Нью-Йорк.

Nok Air - тайський лоукостер, який знаходиться в Бангкоку, має рейси в 25 напрямів і надає безкоштовний Wi-Fi на всіх.

Всі літаки Boeing 777 Air New Zealand мають безкоштовний Wi-Fi. Це літаки далекого прямування: в США і Лондон. Авіакомпанія Airbus A321neo, рейси якої курсують між Австралією і Новою Зеландією, теж пропонує безкоштовну мережу.

Virgin Australia має безкоштовний Wi-Fi тільки на внутрішніх рейсах по Австралії, на міжнародних доведеться заплатити.

Aer Lingus в Ірландії стала першою авіакомпанією Європи, у кого з'явився безкоштовний Wi-Fi на трансантлантических рейсах, коли вони отримали літаки Airbus A321LR навесні 2019 року. Безкоштовно пасажирам дістаються 20 Мб.

JetBlue - єдині в Америці, хто пропонують Wi-Fi на всі свої рейси. На бортах авіалайнерів встановлений Fly-Fi, який надається у партнерстві з Amazon Prime. За допомогою системи можна дивитися відео Amazon Prime і інший цікавий вам контент. Швидкість мережі до 20 Мб/с - більше, ніж у переважної більшості інших компаній.

China Eastern теж пропонують безкоштовний Wi-Fi, але з традицонными складнощами громадського Wi-Fi в Китаї. Реєструватися потрібно до польоту на сайті компанії, Wi-Fi отримають лише перші сто пасажирів рейсу, а доступ до більшості соцмереж і Google буде як завжди заблокований. Авіакомпанія повідомляє, що Wi-Fi поки що в тестовому режимі. Важливо зауважити, що на багатьох китайських рейсах заборонено користуватися телефоном, навіть якщо ви увімкнули "політ". China Eastern не исключение.

У скільки обійдеться платний Wi-Fi

Delta, американська авіакомпанія, що пропонує такі тарифи:

"Північноамериканський абонемент": на день $16, на місяць — $49,95 і на рік. Діє на одному або декількох рейсах в Північній Америці.

"Міжнародний одноденний абонемент" — $28/24 години, дійсний на одному або декількох рейсах Delta по всьому світу.

Безкоштовно Wi-Fi на рейсах авіакомпанії можна користуватися в деяких соцмережах і месенджерах: iMessage, Facebook, і WhatsApp Messenger. Можна відправляти тільки текст і смайли. Високошвидкісний інтернет 2Ku встановлений на таких літаках Delta: B737-800, В737-900, В757-200, В757-300, A319, A320, A321, A350.

Etihad Airways — Airbus A330-200 можна купити підключення до Wi-Fi за допомогою кредитки або ваучера, можна підключитися до мережі також через обліковий запис одного з партнерів компанії по роумінгу. Ціни починаються від $4,95.

Turkish Airlines на бортах Boeing 777-300ER і літаках Airbus A330-300 пропонує безкоштовний Wi-Fi пасажирам бізнес-класу і членам програми Miles & Smiles Elite і Elite Plus. В економ-класі можна купити трафік за $9,99/год або $14,99/24-годинний пакет.

Нагадаємо, раніше смерть українця налякало натовп, лікарі виявилися безсилі.

Також Знай.uа писав, що літак ворога пролетів над головами українців.

Ще Портал Знай.uа повідомляв, що переповнений літак з українцями не долетів до курорту.